top of page

Bliver kriminaljournalistik automatiseret som det næste?

I Norge opdaterer NTB en database over drab for at kunne levere indhold og statistik. Herhjemme melder Poul Madsen, at kriminaljournalistikken er noget af det næste, Ekstra Bladet kommer til at kigge på.

Af Lars K Jensen (lars@willmore.dk)


Fredag den 17. januar var Andreas Marckmann (der er på orlov fra sit job som digital redaktør ved Journalisten for at forske i automatisering i mediebranchen som fellow ved Syddansk Universitet) gæst i radioprogrammet Mediemøllen på Radio4.


Afsættet for indslaget var historien om, at Ekstra Bladets robot havde bragt et forkert resultat af en fodboldkamp – som du kan læse i denne Journalisten-historie.


Indslaget er værd at lytte til, hvis du er interesseret i det, der populært kaldes “robotjournalistik”, og Andreas gennemgår de mest almindelige metoder og taler om deres styrker og svagheder.


Norsk drabsdatabase

Som eksempel på nogle af dem, der er længst fremme i verden med automatisering, nævnte han norske NTB, der er deres svar på Ritzau. De har en database over de forskellige drab, der bliver begået, som de vejligeholder. Det betyder, at de medier, der har NTB som leverandør kan så modtage forskellige former for indhold, såsom artikler og faktabokse.


Det betyder også, at NTB kan levere statistik, der ellers kan være svær at skaffe og holde styr på. I radioprogrammet nævnte Andreas Marckmann, at der eksempelvis kunne være begået flere drab i et område end et andet tæt på.


Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, var også i studiet for at tale om den fejl, deres robot havde begået. Han fortalte, at kriminaljournalistikken bliver noget af det næste, de kommer til at kigge på.


“Som Andreas sagde, så handler det om valid data. Hvis der er konkret data, kan robotten bearbejde det til noget, folk gider læse,” sagde han.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Algoritmens robusthed

Andreas Marckmann understregede, at det er vigtigt, at medierne ikke bare ukritisk henter teknologi udefra. Ikke alene skal dem, der bygger robotterne lære at forstå de journalistiske kriterier (samt værdierne for det enkelte medie), for nogle medier vil det også være vigtigt at have kontrol over hele værdikæden.


“Et vigtigt parameter indenfor robotjournalistikken er algoritmens robusthed, altså dens evne til ikke blive overtaget. For hvad nu, hvis man kunne manipulere med det strukturerede data, algoritmen lever af,” siger han.


Derfor har NTB valgt selv at køre, drifte og vedligeholde den database, der ligger til grund for deres historier og statistikker omkring drab.


Herhjemme bliver der allerede bedrevet robotjournalistik indenfor sportsresultater, erhverv – og i januar sidste år lancerede Ritzau automatisk journalistik indenfor ejendomshandler.


Mød Andreas på Automation Day

Du kan møde både Andreas Marckmann og NTBs udviklingsdirektør, Geir Terje Ruud, til Willmores Automation Day.


“Algoritmernes største svaghed er den data, de lever af. De bliver, hvad de spiser. Derfor skal man have sikret sine datakilder, ligesom man skal bygge en algoritme, som håndterer data ordentligt og etisk,” siger Andreas Marckmann. På Automation Day vil han blandt andet præsentere konkrete principper for at bruge algoritmer ansvarligt i medierne.


Hold dig opdateret

Vi inviterer løbende eksperter og afholder forskellige arrangementer. Derudover skriver vi om digital og kommerciel udvikling i mediebranchen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev – så er du opdateret


Comments


bottom of page